Biram Zdravlje logo

Ožiljak od carskog reza: Kako umanjiti njegovu vidljivost?

shadow illustration

Kako se ponašati za vrijeme oporavka od carskog reza saznajte u tekstu.

SPONZORIRANO

 

Porođaj je značajan događaj u životu svake žene, a vrijeme nakon porođaja puno je pomiješanih osjećaja. Dok se tijelo oporavlja i prolazi kroz razne procese, emocije su također uzburkane, kao na rollercoasteru.

 

Sad, kad je beba došla na svijet i sve je prošlo kako treba, žene bi, što je prije moguće, željele svoje tijelo, figuru i kožu vratiti u stanje prije trudnoće.

 

Višak kilograma, strije i ožiljak od carskog reza, iako su uobičajena posljedica trudnoće i porođaja, osim što su estetska smetnja, uz to podsjećaju na napor i bol koju su žene doživjele.

 

Proći ćemo kroz neka objašnjenja i savjete kako se ponašati za vrijeme oporavka nakon carskog reza, što raditi dok rana ne zaraste i na koji način umanjiti vidljivost ožiljka nastalog prilikom ove operacije.


Što je carski rez?


Carski rez je jedan od deset najčešćih većih operativnih zahvata.

 

U posljednjih nekoliko desetljeća, postotak trudnica koje rađaju carskim rezom sve je veći.

 

Carski rez je operacija koja podrazumijeva zahvat kojim se na trbuhu i zidu maternice napravi rez kroz koji se izvadi beba.

 

Odvaja se i uklanja posteljica, a trbuh se zašije resorptivnim koncima.

 

Vrste rezova koje se izvode su: medijalni (središnji, koristi se samo u hitnim slučajevima), paramedijalni i suprapubični rez (poprečni rez koji se izvodi najčešće i pruža najveću prednost).

 

Nakon ovog kirurškog zahvata rodilja se zadržava na odjelu za intenzivnu njegu kako bi se još nekoliko dana oporavljala.

 

Broj dana zadržavanja na odjelu zavisi od stanja rodilje i novorođenčeta, a u okolnostima bez ikakvih komplikacija boravak u rodilištu traje 6-7 postoperativnih dana.

 

Nakon otpusta iz bolnice rodilji se preporučuje mirovanje i izbjegavanje napora dok rana potpuno ne zaraste.

 

Rodilji je potrebna pomoć zbog zabranjene fizičke aktivnosti kao i podizanja teških predmeta. Oprez se preporučuje i kod ustajanja iz kreveta, kupanja i penjanja uz stepenice. Dakle, sve ove aktivnosti treba izvoditi bez naglih pokreta.

shadow illustration

Kako se ponašati dok rana od carskog reza ne zaraste?


Potrebno se oblačiti lagano i udobno, a posebno treba obratiti pažnju da rub na hlačama ne iritira ranu.

Mišići i ligamenti su se tijekom trudnoće prilično rastegnuli. Iako tijekom same operacije nije došlo do reza mišića, već su mišići samo razdvojeni, dolazi do oštećenja živaca. Osjećaj trnaca u predjelu trbuha, zatezanja, peckanja, a potom i svrbeža na mjestu ožiljka su normalni podražaji.

Rana se treba održavati suhom, a nakon skidanja zavoja, rodilja se može kupati, ali najbolje je izbjegavati šampone kako se rana ne bi iritirala.

 

U području rane, trljanje ručnikom se ne preporučuje, već blago utapkavanje. Ako je rana reza crvena, otiče i osjetite bol - obratite se liječniku.

 

Kretanje i lagana šetnja pomažu oporavku, a oko vježbanja nakon carskog reza najbolje je savjetovati se sa svojim liječnikom i ne vježbati na svoju ruku.

 

Naime, stanje svake rodilje je individualno i postoje vježbe koje se preporučuju, ali postoje i one koje treba izbjegavati nakon ovako zahtjevnog abdominalnog zahvata.


Gel za smanjivanje vidljivosti ožiljka od carskog reza


Kada je u pitanju tretiranje ožiljka od carskog reza, popularno rješenje je lijek Contractubex gel za ožiljke.

 

Zahvaljujući aktivnim sastojcima: luku, alantoinu i heparinu, ovaj gel djeluje stvarajući nevidljivi film koji pomaže da ožiljak što ljepše zaraste, odnosno bude manje vidljiv.

 

Contractubex uspješno djeluje ako se počne s redovnom primjenom što prije. Primjena gela također može doprinijeti izbljeđivanju samog ožiljka, čineći ga manje vidljivim.

 

S obzirom na svoj antiproliferativni, antiflogistički i izglađujući efekt na tkivo ožiljka, Contractubex predstavlja jedan od najučinkovitijih gelova za ožiljke nakon operacije.

 

Contractubex gel  je namijenjen njezi ožiljka nakon što rana zacijeli.

 

Contractubex gel ima antiproliferativni učinak (sprječava rast ožiljnog tkiva) i protuupalni učinak, te omekšava i zaglađuje ožiljak. 

 

Contractubex gel je namijenjen pacijentima s ožiljcima koji ograničavaju pokrete, hipertrofičnim ožiljcima (nastaju unutar granica reza, s tankim slojem zacrvenjene kože koja izrasta iz podloge), keloidnim ožiljcima (tamnije boje koji prerastaju rubove rane) i kozmetički neprihvatljivim ožiljcima nakon operacija, amputacija, opeklina i nezgoda; nakon kontraktura (ograničena gibljivost) kao što su Dupuytren-ova kontraktura i traumatske kontrakture tetiva. 

 

Razni su faktori o kojima ovisi do koje mjere ožiljak može izblijediti - genetika, pigment i elastičnost kože, zarastaju li osobi sporije rane i ostaju li vidljivi ožiljci ili ne. Presudna je i veličina i dubina ožiljka, kao i početak tretiranja te pravilno i redovito korištenje - prema uputama o lijeku.

 


 

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.


 


 

shadow illustration