Biram Zdravlje logo

Kakve su to dobre bakterije i kako pomažu našem zdravlju?

shadow illustration

Bakterije koje čuvaju naš organizam i jačaju naš imunitet!

Riječ “bakterija” u našim vokabularima uvijek ima negativno značenje. Prvo što nam pada na pamet pri samoj pomisli na njih su – antibiotici. Grozno. Ali nije sve tako crno!

U ovom blogu ćemo joj dati pozitivno značenje i opisati vam koje su to bakterije koje čuvaju naš organizam i jačaju naš imunitet!

Ako su oduvijek s nama, moraju biti dobre – zar ne?

Probiotici su bakterije koje su s nama od rođenja. Oni su naši starosjedioci. Nalazimo ih u ustima, crijevima i rodnici. Nisu uvijek baš najaktivniji i u najboljem stanju, ako zdravljecjelokupnog organizma nije odlično. Ako ih nema dovoljno, treba im pojačanje – u obliku hrane.

Ako ih unesemo putem hrane obavljaju istu zadaću poput naših prirodnih stanovnika! U našim se organizmima stalno odvija borba “dobra” i “zla” – baš kao i u svijetu oko nas. Zamislite probiotike kao dobre vojnike koji uspostavljaju ravnotežu u vašem organizmu koja je narušena bolešću, stresom, antibioticima ili drugim lijekovima.

Borci protiv prehlade i gripe

Ne treba intervenirati samo kad smo bolesni, kad nam je “nešto”. Probiotike je u umjerenim količinama odlično uzimati i kad ste savršeno zdravi, jer djeluju preventivno.

Dokazano je kako svakodnevno unošenje probiotika u zimsko doba može smanjiti pojavu tipičnih simptoma prehlade kao što su začepljen nos, povišena temperatura i kašalj.

Također, imaju povoljan učinak kod probavnog sustava, kašlja, alergija, karcinoma, infekcija mokraćnog sustava te drugih stanja i bolesti.

A gdje se nalaze te dobre bakterijice?

Nalazimo ih i u fermentiranim mliječnim proizvodima te ukiseljenom povrću. Zlatni rudnici dobrih bakterija koriste se u tradicionalnoj pripremi jogurta, kefira, sira, kobasica i kiselog kupusa!

Volimo raznolikost

Važnu ulogu u održavanju zdravog organizma ima uravnotežena i raznolika prehrana koja uključuje voće, povrće i neprerađene žitarice kao izvore prebiotika i probiotika te različite proizvode dobivene fermentacijom.

Njihovo pozitivno djelovanje se postiže samo stalnim unosom, što još jednom potvrđuje da uzdravlje treba neprestano ulagati tijekom cijelog života.